032 402-919 info.ipf@unze.ba

U ponedjeljak, 18.12. 2023. godine, na Islamkom pedagoškom fakultetu u Zenici, obilježen je ‘Međunarodni dan arapskog jezika’.

Na današnji dan, u decembru 1970. godine, donesena je Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) kojom se, od tada do danas, 18. decembar smatra Svjetskim danom arapskog jezika.

Arapski jezik je šesti službeni jezik organizacije Ujedinjenih nacija. Razlog proglašenja arapskog jezika kao svjetskog jeste što je ovaj jezik očuvao i proširio ljudsku civilizaciju i svjetsku kulturu.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana arapskog jezika je bila “Arapski jezik – jezik poezije i umjetnosti”.

Na početku manifestacije student Omer Sinanović je proučio kur'anske ajete iz sure Jusuf:

1. Elif-lam-ra. Ovo su ajeti Knjige jasne!

2. Objavljujemo je kao Kur´an na arapskom jeziku, da biste razumjeli.

3. Objavljujući ti ovaj Kur´an, Mi tebi o najljepšim događajima kazujemo iako prije njega nisi doista ništa znao.

Naglasivši ovim ajetima kako je Arapski jezik najrječitiji, najširi i najjasniji jezik… Zato je ob­javljena najčasnija Knjiga na najčasnijem jeziku, najčasnijem Poslaniku, preko najčasnijeg meleka, na najčasnijem dijelu svijeta. Njegova objava počela je u najčasnijem mjesecu u godini –  mjesecu ramazanu i kompleti­rana u svakom pogledu.

Na početku programa prisutnima se u ime dekana, prof.dr. Muharema Adilovića, obratio prof.dr. Izet Pehlić te van.prof.dr. Mithat Jugo, šef Odsjeka za arapski jezik i književnost, koji je u svom nadahnutom govoru naglasio važnost i značaj arapskog jezika, te važnost njegovog izučavanja. U okviru programa, prisutni su imali priliku uživati u recitaciji arapske poezije i proze od strane studenata Odsjeka za arapski jezik i književnost te u izvedbi ilahija na arapskom jeziku hora Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Svojim prisustvom program su uveličali i gosti iz Katara i Egipta, koji su bili oduševljeni kako programom, tako i samim fakultetom. Važno je napomenuti da je Odsjek za arapski jezik i književnost osnovan na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici prije punih deset godina i da svojim programom prati savremene trendove učenja stranih jezika. Na Odsjeku su trenutno i dva studenta Egipćanina, koji su također uzeli učešće u programu.

en_USEN