032 402-919 info.ipf@unze.ba

U 89. godini života na ahiret je preselio naš dragi prof. dr. Ismet Dizdarević, renomirani profesor psiholoških nauka. Rođen 1934. u Mostaru. Bio je prvi doktor psiholoških nauka i utemeljitelj psihologije u Bosni i Hercegovini.

Njegovo obrazovanje u psihologiji započelo je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je diplomirao 1958. godine. Svoju akademsku karijeru nastavio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je započeo kao asistent 1961. godine, a zatim napredovao do pozicija docenta, vanrednog i redovnog profesora. Svoju doktorsku disertaciju, “Uticaj stvaralačkih sposobnosti na socijalno ponašanje učenika”, uspješno je odbranio 1978. godine. Bio je osnivač i prvi šef Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Prof. Dizdarević je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu predavao Opću psihologiju i Psihologiju ličnosti. Na Fakultetu političkih nauka predavao je Osnove psihologije, Vojnu psihologiju i Socijalnu psihologiju. Njegov pedagoški rad proširio se i na druge institucije, uključujući Fakultet kriminalističkih nauka, Akademiju likovnih umjetnosti, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Nastavnički fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici.

Ostavio je neizbrisiv trag u akademskom svijetu kroz objavljivanje preko 200 naučnih i stručnih radova. Također, bio je urednik brojnih časopisa i aktivan u profesionalnim organizacijama. Njegova postignuća su prepoznata kroz nagrade kao što su “Veselin Masleša” i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva. Penzionisan 2004. godine, a godinu dana kasnije izabran je za professor emeritus.

Profesor Dizdarević će ostati upamćen po svojoj predanosti psihološkoj nauci, obrazovanju i svojoj ulozi u Krugu 99. Njegov doprinos razvoju Islamskog pedagoškog fakultetaUniverziteta u Zenici neizmjeran je, jer je utemeljio psihologijske discipline i dao izuzetan doprinos u razvoju nastavničkog i saradničkog kadra koji danas na Fakultetu razvijaju psihologiju.

Neka Svemogući dragom i mnogocijenjenom profesoru IsmetuDizdareviću osigura Svoju milost i vječnu sreću, a njegovoj porodici i prijateljima sabur.

Inna lillahi we inna ilejhi radžiun.

en_USEN