032 402-919 info.ipf@unze.ba

Islamski pedagoški fakultet danas je organizirao svečanu akademiju povodom obilježavanja 30.godina rada i osnivanja Fakulteta. Ovoj svečanosti pristustvovao je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr.Husejn ef.Kavazović, muftija zenički hfz.prof.dr. Mevludin ef.Dizdarević, rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr.Jusuf Duraković, akademsko osoblje Fakulteta, kao i profesori sa drugih fakulteta Univerziteta u Zenici, glavni imami, profesori i studenti, i drugi gosti.

 

Dobrodošlicu svim prisutnim, iskazao je dekan Islamskog pedagoškog fakulteta, prof.dr. Muharem Adilović, podsjećajući na važnost ovog događaja za Islamsku zajednicu, Fakultet, Univerzitet te cijelu zajednicu.

 

U svom obraćanju, dekan je istaknuo da je ovo poseban događaj jer se obilježava u amfiteatru nove zgrade Fakulteta.

-Ovaj jubilej je posebno važan zbog činjenice, da smo uz pomoć reisul-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, uspjeli kupiti novu zgradu Fakulteta, koja će pružiti nove mogućnosti za akademski rad nastavnog osoblja, i buduće uspjehe studenata.

 

Dekan se prisutnima zahvalio na ukazanom poštovanju i izdvojenom vremenu za ovu veliku svečanost.

 

Prisutnima se obratio i rektor Univerziteta prof.dr. Jusuf Duraković koji je iskazao zadovoljstvo i sreću povodom ove svečanosti, ističući činjenicu da je Islamski pedagoški fakultet punopravna članica Univerziteta. U svom obraćanju posebno je istaknuo zasluge Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i reisul-uleme Kavazovića za osiguravanje sredstava za kupovinu nove zgrade fakulteta. Rektor je također istaknuo i zasluge dekana prof.dr. Muharema Adilovića, te je naglasio da Islamski pedagoški fakultet ima punu podršku Univerziteta.

 

Na ovoj svečanosti dodijeljena je i povelja Fakulteta reisul-ulemi, doktoru Kavazoviću, za izuzetnu podršku radu Fakulteta.

Tom prilikom, reisul-ulema dr. Kavazović prisutnima se obratio kazavši da je izuzetno sretan zbog današnjeg događaja.

-Osjećam zadovoljstvo i stanovit ponos današnjim obilježavanjem godišnjice Fakulteta. On je svojevrsni simbol kur'anske paradigme o zrnu koje se zasije, pa iz njega izraste stotinu zrna. Prije 30 godina posijano je ovo zrno, s dobrim nijetom i sa sviješću o potrebi jedne ovakve ustanove. Trideset godina kasnije imamo hiljade studenata i studentica koji su u njemu odgajani i obrazovani na načelima velike kulture islama i koji su se potom uključivali u društvene procese i davali svoj doprinos u odgajanju novih članova – kazao je reisul-ulema, podsjećajući da Islamski pedagoški fakultet u vjerskom odgojnom smislu ispunjava misiju Poslanika a.s.

 

Dodijeljene su plakete i laureatima za doprinos radu i afirmaciji Fakulteta prof. dr. Nusretu Isanoviću, hafizu prof.dr.Halilu Mehtiću, predsjedniku Upravnog odbora Fakulteta, doc.dr. Ejubu Dautoviću, bivšem premijeru ZDK-a Nedžadu Poliću, dok je posthumno dodijeljena plaketa Dželalu Imamoviću, predsjedniku Sabora IZ u Bosni i Hercegovini, u vrijeme osnivanja Fakulteta.

 

Islamski pedagoški fakultet cijeni rad svojih uposlenika i prepoznaje trud i zalaganje. Na svečanosti su dodijeljene i zahvalnice penzionisanim zaposlenicima Fakulteta: Bilalu Hasanoviću, Muhamedu Ćemanu, Fikretu Baručiji, Aidi Baručiji, Derviši Ramić, te posthumno Zurafeti Subašić.

 

Podsjećamo da je Islamski pedagoški fakultet u Zenici, a prvobitno akademija, osnovan 28.augusta 1993.godine, odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Od tada pa do danas, Fakultet je svoje kapacitete proširivao, a danas studenti imaju priliku studirati na Odsjeku za islamsku vjeronauku, Socijalnu pedagogiju, Predškolski odgoj i obrazovanje, Arapski jezik i književnost, te na Odsjeku za inkluzivnu edukaciju. Islamski pedagoški fakultet kao punopravna članica Univerziteta, broji blizu pet stotina studenata.

en_USEN