032 402-919 info.ipf@unze.ba

Islamski pedagoški fakultet (IPF) u Zenici u saradnji sa Muftijstvom zeničkim i Fondacijom “Hifz Časnog Kur'ana” je u subotu, 17.12. 2022. godine, upriličio takmičenje u hifzu Kur'ana.

Takmičenju realizovanom u tri kategorije; tilavet, hifz pet džuzeva i hifz 15 džuzeva pristupilo je 26 učesnika.

U uvodnom dijelu takmičenja, prisutnima je dobrodošlicu poželio dekan IPF-a, prof. dr. Muharem Adilović koji je pohvalio opredjeljenje učesnika da na ovaj način čuvaju svoju vezu sa Kur'anom.

Tokom programa su se uz takmičare predstavili i članovi hora ovog fakulteta sa nekoliko ilahija.

Nakon učenja kur'anskih fragmenata od strane svih takmičara, komisija u sastavu hafiz prof. dr. Safet Husejnović, hafiz doc. dr. Mensur Malkić i hafiz doc. dr. Abdulaziz Drkić je, na osnovu uspostavljenih kriterija, proglasila najuspješnije.

Kako su naglasili, svi takmičari su pokazali zavidan nivo znanja o tekstu Kur'ana i o primjeni tedžvidskih pravila. O pobjednicima su, prema njihovim riječima, odlučivale nijanse.

Rezultati takmičenja

Prvoplasirani u kategoriji tilavet:

1. Muhamed Abdulah
2. Hilmi Šerbi
3. Selmedin Smajić

Prvoplasirani u kategoriji pet džuzeva:

1. Džejlana Aličić
2. Ervin Šorlija
3. Irhan Čehajić

Prvoplasirani u kategoriji 15 džuzeva:

1. Omer Faruk Bukurević
2. Malik Bajrić
3. Mustafa Sinanović i Abdurahman Abdelmonem

Takmičenje je zatvorio prof. dr. Safvet Halilović koji je uputio i nekoliko motivacionih poruka takmičarima, te pohvalio njihovu posvećenost.

– Svi koji izučavaju tefsir, osvrnu se i na neke definicije Kur'ana. Najljepša od njih je ona u kojoj Gospodar kaže da kad bi se se sva stabla na zemaljskoj kugli pretvorila u pisaljke, a sva mora u tintu, pa se povećali i sedam puta toliko, ne bi se mogle ispisati Allahove riječi. Kur'an je glavni izvor islama i ostat će sačuvan, a jedan od načina njegovog čuvanja je ovo i što radite vi, hafizi i hafize ovdje prisutni  – kazao je dr. Halilović.

Prema riječima organizatora, namjera je da ovaj program bude doprinos IPF-a učenju Kur'ana napamet. Kako navode, učeni ljudi se ne mogu zasititi Kur'ana, pa je važno da ovakvi događaji imaju svoj kontinuitet.

 

Vijest preuzeta sa: (Preporod.info)

en_USEN