032 402-919 info.ipf@unze.ba

U subotu, 22. maja 2021. godine, u Sarajevu je održana svečana manifestacija povodom inauguracije Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hecegovini (International Academy of Science and Arts in Bosnia and Herzegovina). Tom prilikom profesor Safvet Halilović, inače redovni profesor Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, primljen je u članstvo u ovoj respektabilnoj ineternacionalnoj akademiji nauka i umjetnosti koja okuplja istaknute naučnike, pisce, umjetnike i kulturne radnike iz raznih dijelova svijeta.  

Predsjednik Akademije je ugledni profesor i akademik, prof. dr. Asim Kurjak, predavač na više univerziteta diljem svijeta i osoba koja slovi za jednog od nacitiranijih naučnika u svijetu iz područja medicinskih nauka (ginekologija, ultrazvučna dijagnostika i drugo, preko 13 hiljada citata).

Akademija je pokrenula i svoj časopis Science, Art and Religion (Nauka, umjetnost i religija) na engleskom jeziku, a glavni urednik časopisa je prof. dr. Miro Jakovljević iz Zagreba.

U Akademiji postoji jedanest razreda, koji obuhvataju različita naučna područja: društvene nauke, medicinu, humanističke i prirodno-matematičke nauke, tehničke nauke, umjetnost, religiju, razred za mlade naučnike, razred za dijasporu, razred za održivi razvoj i razred za inozemne članove. Profesor Safvet Halilović izabran je za voditelja razreda za religiju. Tim povodom on je na na ovoj, svečanoj manifestaciji u Sarajevu, održao prigodan govor u kojem je govorio na temu: Vjera – iskonska potreba čovjeka.

U vezi primanja u članstvo u Ineternacionalnu akademiju nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, profesor Halilović je dao sljedeću izjavu: “Ovo je, zaista, jedan radostan trenutak za svakog univerzitetskog profesora – da postane član jedne respektabilne naučne institucije kao što je Internacionalna akademija nauka i umjetnosti. Ja ovo nisam tražio, drugi su me nominirali za ovo članstvo. Posljednjih nekoliko godina aktivno sam učestvovao, sa naučnim referatima, na više međunarodnih konferencija i simpozija koji su održavani u Zagrebu, Rijeci, Istanbulu, Ankari, Dohi, Tunisu i Kuvajtu. Uz to, hvala Allahu, autor sam i nekoliko opsežnih studija i knjiga. Neke moje knjige prevedene su na engleski, njemački, arapski, turski, češki i španski jezik. Drago mi je da je moj angažman prepoznat i da sam, nakon nominacije, primljen za suradnog člana u ovoj Akademiji. To nam otvara mogućnost da nastavimo da se, inšallah, bavimo naučno-istraživačkim radom, upravo u sferi onoga što i jeste naše životno opredjeljenje: izučavanje vjere, etike i kulture” – kazao je profesor Safvet Halilović.

KONTAKT

Bilmišće, Zenica 72000

Centrala: +387 (0)32 402 919

Dekanat: +387 (0)32 245 434

Studentska: +387 (0)32 243 392

Fax: +387 (0)32 402 919

info.ipf@unze.ba

 

 

LOKACIJA

Islamski pedagoški fakultet

en_USEN