032 402-919 info.ipf@unze.ba

S obzirom na saopštenje Federalnog ministarstva zdravstva, prenosimo sljedeću obavijest:

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je 31. decembra/prosinca 2019. godine prijavljeno grupiranje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Wuhan, provincija Hubei u Kini. Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnosticirana kao virusna upala pluća.

Identificiran je novi koronavirus (COVID-19) koji prije nije izazivao bolest kod ljudi.

Koronavirusi su velika obitelj virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkuliraju među životinjama, uključujući deve, mačke i šišmiše. Rijetko koronavirusi koji cirkuliraju među životinjama mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi, kao što se dogodilo s MERS-om (Middle East respiratory syndrome) i SARS-om (Teški akutni respiratorni sindrom).

Nakon toga, započela je epidemija koja je zahvatila i druge dijelove Kine, a identificiraju se i slučajevi izvan Kine, u nekoliko zemalja Azije, ali i u Australiji, Evropi i  Sjevernoj Americi. Prvi slučajevi u Evropi potvrđeni su u Francuskoj 24. januara 2020. godine. Situacija se mijenja svakodnevno, a više možete saznati na ovom LINKU Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Prenos virusa sa čovjeka na čovjeka je potvrđen ali je potrebno još informacija kako bi se u potpunosti shvatio način prenosa infekcije.

Generalni direktor SZO je 30. januara 2020. godine proglasio epidemiju novog koronavirusa vanrednim javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja. Dan poslije, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, formiran je Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva za poduzimanje mjera zaštite stanovništva od novog koronavirusa (COVID-19).

Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH te kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo, kao i Graničnom policijom BiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Ministarstvom civilnih poslova BiH intenzivno koordinira i provodi mjere u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, a u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

U tom kontekstu, na graničnim prijelazima se u saradnji sa Graničnom policijom BiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove provodi ciljani „ulazni screening“ za putnike koji dolaze sa područja Kine u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke. Uspostavljen je mehanizam obavještavanja i daljeg postupanja u slučaju da se na graničnom prelazu ustanovi da osoba koja dolazi s područja Kine ima neki od simptoma koji bi mogao ukazivati na bolest izazvanu novim koronavirusom. Također, strani i bh. državljani sa stalnim ili privremenim boravkom u Federaciji BiH, a koji se vraćaju s područja Kine, se u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima i zavodima za javno zdravstvo stavljaju pod zdravstveni nadzor. Od 24.02.2020. ove mjere se primjenjuju i za putnike s područja Italije, Južne Koreje i Irana.

Vlada Federacije BiH usvojila je 31.01.2020. godine Informaciju o pojavi novog koronavirusa, te donijela set zaključaka, uključujući da se novi koronavirus ima smatrati zaraznom bolesti, čije je sprječavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH u skladu s članom 8. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Također, istog dana je nakon prvobitnog Koordinacionog tijela u cilju povećanja operabilnosti formiran Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva, te izdat nalog da i na području kantona koordinaciona tijela prerastu u krizne štabove i aktiviraju planovi pripravnosti za postupanje nadležnih institucija. Kantonalnim institucijama dostavljene su i Mjere za zdravstvene ustanove koje je izradio Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Nadležne institucije u Federaciji BiH su u stalnom kontaktu u cilju provođenja pojačanog epidemiološkog nadzora, te se prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

KONTAKT

Bilmišće, Zenica 72000

Centrala: +387 (0)32 402 919

Dekanat: +387 (0)32 245 434

Studentska: +387 (0)32 243 392

Fax: +387 (0)32 402 919

info.ipf@unze.ba

 

 

LOKACIJA

Islamski pedagoški fakultet

en_USEN