032 402-919 info.ipf@unze.ba

Danas 22. januar 2020. godine u Gradskoj biblioteci Zenica održana je promocija književnih izdanja autorice Elmire Helać-Mekić i metodičkog priručnika „Priče iz inkluzivnih učionica 1“ dr. Amine Delić-Zimić.

Organizatori promocije bili su: Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici, Pedagoški zavod Zeničko-dobojskog kantona i Gradska biblioteka Zenica.

Promotori su bili: prof. dr. Izet Pehlić, mr. Amila Herceg-Hodžić, Elmira Helać-Mekić i dr. Amina Delić-Zimić.

Književna izdanja autorice Elmire Helać-Mekić

Priča „Kamen“ autorice Elmire Helać-Mekić opisuje događaje i doživljaje dječaka Damira i Nedima koji se nižu od proljeća 1992. Godine u malom selu u istočnoj Bosni i Hercegovini do njihovog dolaska i kratkog boravka u ratnom Sarajevu.

Priča „Kaldrma“ nastavak je priče o dvojici hrabrih i neustrašivih dječaka Damiru i Nedimu, koji su zbog ratnih dešavanja napustili svoj dom i krenuli u potrabu za nestalim roditeljima, Dolaskom u Sarajevo jedanaestogodišnji dječaci suočavaju se sa surovostima rata. U knjizi je ispričana istinita ratna stvarnost koju su, na sreću, nadvaladali svjetliji momenti: ljubav, prijateljstvo, snalažljivost, izdržljivost i umijeće.

Knjiga pod naslovom „Horozgrad“ sastoji se iz tri priče: Horozgrad, Okana i Crna ovčica. Ovo su znalački ispričane basne jer su glavni likovi životinje sa osobinama ljudi. Radnje se dešavaju u kućama, školama, snovima i problemima.Autorica svoje riječi reda u čudesni mozaik zako opipljivog poznatog, a ipak začudnog, neobičnog i magičnog. Teško je u malom nesigurnom pjetliću ne prepoznati onog druga iz treće klupe do vrata. Onog što je najmanji od svih u razredu. Što rado dijeli užinu, čak i saonima koji nisu uvijek prijateljski raspoloženi prema njemu.

Roman pod naslovom „Psi s raskrsnice“ u potpunosti pokušava da determinira dugogodišnji problem i sudbine napuštenih pasa te njihovu neizbrisivu vezu s ljudima s kojima su kroz vijekove dijelili zajedničke sudbine. Poseman kvalitet ovog romana je i to što se u njemu prikazuju naše dvije autohtone pasmine pasa: tornjak u liku Done i barak u liku Astora, što na specifičan način njeguje patriotizam i obaveza da se čuva i njeguje sve ono što su nam u amanet ostavili naši preci. Roman oslikava veličinu običnog čovjeka i uči nas koliko svi možemo uz malo truda biti humani i plemeniti te pružiti pomoć ugroženim i nezbrinutim životinjama.

Knjige autorice Elmire Helać-Mekić su izuzetno prilagođeno štivo za školsku lektiru i sa zadovoljstvom ih za tu svrhu i preporučujem.

Metodički priručnik „Priče iz inkluzivnih učionica 1“ dr. Amina Delić-Zimić

Dr. Amina Delić-Zimić s višegodišnjim iskustvom u pedagoškom radu prikazuje uspješne pristupe i metodske postupke koji su u njezinoj praksi doveli do učeničkih rezultata. Ističe značaj individualnih karakteristika učenika u kontekstu usvajanja, analize i razumijevanja, te rješavanjapostavljneih zadataka. Ona potcrtava kako pored sposobnosti treba uzeti u obzir i pretodno iskustvo djeteta koje će utjecati na razumijevanje i trenutni senzibilitet za vrstu zadataka, savremeniju tehniku i ulogu učitelja koji treba da adekvatno pripremi sadržaje koji će doprinijeti razboju učeničkih potencijala.

Uputstva učitelju i roditeljima od neprocjenjive su važnosti u praktičnom radu s učenicima jer autorica detaljno opisuje postupke kao i radni materijal koji je poredan znalački i u kontinuitetu.

Metodički priručnik „Priče iz inkluzivnih učionica 1“ sastoji se iz osam aktivnosti/poglavlja: 1. Dinamičko crtanje (kretanje olovke bez prekida), 2. Grafomotoričke vježbe – spajanje tačkica, 3. Motoričko-mimičko ponašanje (imitacija – pokret i izgovor), 4. Koordinacija oko ruka: crtanje obrisa geometrijskih figura, 5. Sposobnost fine motorike (obostrana manuelna koordinacija) – preciznost sa kolaž papirom, rezanje makazama, 6. Fina motorika (manuelni rad): zakačiti štipaljke, poredati olovke, štapiće, 7.- Radne sposobnosti, 8. Zanimljiva IKT glasovna analiza.

Promotor
Prof. dr. Izet Pehlić

KONTAKT

Bilmišće, Zenica 72000

Centrala: +387 (0)32 402 919

Dekanat: +387 (0)32 245 434

Studentska: +387 (0)32 243 392

Fax: +387 (0)32 402 919

info.ipf@unze.ba

 

 

LOKACIJA

Islamski pedagoški fakultet

en_USEN