032 402-919 info.ipf@unze.ba

O organizaciji Operativnog tima Rijaseta za borbu protiv kockanja i Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici 11. decembra 2019. godine u hotelu „Zenica“ u Zenici održana je jednodnevna Naučno-stručna konferencija “Mogućnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prevenciji ovisnosti o kockanju”. Pokrovitelj Konferencije bilo je Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U svečanom dijelu otvaranja Konferencije riječ dobrodošlice uputio je dekan Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović.

U ime gradske uprave Grada Zenica obratio se gradonačelnik gosp. Fuad Kasumović.

U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona obratio se ministar obrazovanja prof. dr. Spahija Kozlić.

U ime Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obratio se izaslanik reisu-l-uleme zenički muftija doc. dr. hfz. Mevludin Dizdarević i otvorio radni dio Konferencije.

Voditelji projekta Konferencije bili su prof. dr. Muharem Adilović i prof. dr. Izet Pehlić.

Cilj Konferencije

Nije nepoznanica da vjerske zajednice prostor svog angažiranog djelovanja uveliko traže i nalaze, shodno svom konstitutivnom biću, unutar socijalne domene društva. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nastoji prepoznati, učiniti socijalno vidljivim i reagirati na suvremene izazove i mogućnosti. Jedan od današnjih izazova koji traži sistemsko promišljanje i djelotvorno reagiranje jeste društveni probelm ovisnosti o kocki, vrlo raširen u bh. društvu, prisutan do mjere da atribuira svakodnevicu ovog društva.

Upravo kulturalne konstelacije koje prekrivaju ovaj problem do nivoa da se društvo navikava na njegovo prisustvo i izostaje društvena borba protiv negativnih dimenzija problema, iniciraju organiziranje ovog konferencijskog znanstvenostručnog istraživačkog projekta.

Cilj konferencijskog projekta jeste osvijetliti dimenzije fenomena ovisnosti o kockanju u bh. društvu i pokrenuti procese i društvene mehanizme sistemskog, djelotvornog, društveno zrelog suočavanja i rješavanja problema.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nastoji biti prepoznata u bh. društvu kao faktor koji otvara manir insistiranja na vrlo mjerljivim ishodima pozitivnog hvatanja u koštac s pojavom ovisnosti o kockanju, a u smislu: ustanovljavanja epidemioloških statističkih baza učestalosti i dinamike broja ovisnika (starosna dob, obrazovni status, demografske karakteristike), razvijanja prevencijske strategije borbe protiv ove ovisnosti, te generalno, poboljšanja uvjeta odrastanja mladih i ostvarenja povoljnih razvojnih ishoda.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ni u jednom momentu ne želi prići problemu ovisnosti o kockanju bez osjetljivosti prema pojavi stigmatiziranja ovih osoba, naprotiv, želi dati svoj duboko ljudski prilog razumijevanju i pomaganju u rješavanju ovog individualnog i društvenog problema.

Tematske domene Konferencije:

  1. Teološki aspekt razumijevanja ovisnosti o kockanju– prof. dr. HalilMehtić
  2. Znanstveno teorijska i empirijska saznanja o odrednicama problematičnog kockanja– prof. dr. sc. AlmiraIsić-Imamović, dr. sc. Azemina Maglić
  3. Socijalna politika i javno zdravstvene strategije odnosa prema fenomenu kockanja – prof. dr. sc. Muharem Adilović
  4. Psihosocijalne determinante kockanja mladih – prof. dr. sc. Anela Hasanagić, prof. dr. sc. Izet Pehlić, mr. sc. Esved Kajtaz, mr. sc. Indira Prguda
  5. Fenomen kockanja u kontekstu savladavanja svakodnevnice – prof. dr. sc. Edina Vejo, doc. dr. sc. Elma Begagić, Eldar Ćerim, Lejla Škoro
  6. Socio-demografski aspekti i obilježja kocke, klađenja i igara na sreću među Bošnjacima u Bosni i Hercegovini – dr. sc. Ahmed Kulanić i doc. dr. sc. Selvira Draganović
  7. Literarna tematizacija problema kocke – vrijednosni pristup – doc. dr. sc. hfz. Mevludin Dizdarević
  8. Tretman kockanja u monoteističkim religijama židovstvu i kršćanstvu – Dr. sc. hfz. Elvir Duranović
  9. Rasprostranjenost igranja igara na sreću među srednjoškolcima i značaj religioznosti kao faktora prevencije– mr. sc. Babić Emina, mr. sc. Amir Čustović, dr. sc. Meliha Brdarević-Šikić, dr. sc. Telalović Mirnes
  10. Praksa kockanja (maysir) u vrijeme objave Kur'ana – dr. sc. Senad Ćeman

 

Nakon Konferencije bit će oblikovan Zbornik radova koji će sadržavati i zaključke i preporuke Konferencije za dalje djelovanje.

KONTAKT

Bilmišće, Zenica 72000

Centrala: +387 (0)32 402 919

Dekanat: +387 (0)32 245 434

Studentska: +387 (0)32 243 392

Fax: +387 (0)32 402 919

info.ipf@unze.ba

 

 

LOKACIJA

Islamski pedagoški fakultet

en_USEN