032 402-919 info.ipf@unze.ba

O tome da je Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici stasao u respektabilnu obrazovnu i naučnu instituciju svjedoči i činjenica da profesori ovoga fakulteta dobijaju pozive da budu aktivni učesnici međunarodnih naučnih simpozija u raznim dijelovima svijeta. Tako je, tokom mjeseca marta ove godine, prof. dr. Safvet Halilović, redovni profesor IPF-a, bio aktivni učesnik dva međunarodna naučna simpozija: u Ankari (Turska) i Zagrebu (Hrvatska).

U Ankari je 10. i 11. marta 2019. godine održan 4. međunarodni simpozij o liku i djelu Haci Bayram Veli-ja, velikog turskog učenjaka i odgajatelja iz četrnaestog stoljeća. Haci Bayram Veli je, inače, bio učitelj šejha Akšemsudina, čovjeka koji je bio učitelj i duhovni vođa velikog osmanskog sultana Mehmeda Fatiha Drugog. U radu ovog simpozija učestovalo je preko pedeset univerzitetskih profesora, naučnika, filozofa i pisaca iz Turske, Maroka, Mauritanije i drugih zemalja. Profesor Safvet Halilović je imao referat na arapskom jeziku, na temu: “Fī manāzil as-siddīkīne wa ar-rabbāniyyīn – Haci Bayram Veli nemūzedžen” (Stepeni siddikijjeta i rebbanijjeta, primjer Haci Bayram Velija). Organizator simpozija je bilo nekoliko respektabilnih obrazovnih i naučnih institucija iz Republike Turske, na čelu sa Univerzitetom u Ankari (Ankara Üniversitesi). Profesor Halilović je imao priliku da dā izjavu za tursku državnu televiziju (TRT), koja je izvještaj o ovom značajnom simpoziju emitovala u nekoliko udarnih termina

Potom je,  29. i 30. marta 2019. godine, u Zagrebu održan međunarodni simpozij na temu Religija i politika. Organizatori ovog velikog naučnog skupa su bili: Europska akademija znanosti i umjetnosti, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) i Međunarodni znanstveni institut Ibn Sina. U radu simpozija je aktivno učestvovalo oko sedamdeset naučnih radnika, pisaca, istraživača, filozofa. Otvorenju skupa su prisustvovali dr. Husein-ef. Kavazović, reis-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Aziz Hasanović, muftija zagrebački i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, kardinal Josip Bozanić, poglavar Katoličke crkve u Republici Htvatskoj, monsinjor Khaled Akasheh, izaslanik Vatikana za međureligijski dijalog, predstavnici Pravoslavne srpske i Jevrejske zajednice u Republici Hrtvatskoj i Bosni i Hercegovini, akademici Asim Kurjak, Ivan Cvitković, Miro Jakovljević te predstavnici brojnih obrazovnih i naučnih institucija iz više evropskih zemalja.

Cilj ovog naučnog simpzija je bio propitivanje odnosa religije i nacije, kao i (zlo)upotreba religije u formiranju ekstremne nacionalističke svijesti koja je koncem dvadesetog stoljeća bila uzrokom krvavih sukoba, ratova, progonstava i teških zločina (čak i genocida u Bosni i Hercegovini). Podneseno je preko trideset referata, a profesor Safvet Halilović je učestvovao sa referatom na temu: “Razumijevanje pojma nacija iz obzorja kur'anske antropologije.”

U radu je istaknuto da kur'ansko učenje o čovjeku proklamuje jednakost svih ljudi: svi su stvoreni od jednog pretka, to je Adem, a.s., i njegove žene Have. Bogat nema nikakvu prednost nad siromašnim, niti bjelac nad crncem ili obratno, jer boja, nacija, jezik, domovina i drugo nemaju nikakve važnosti u istinskim, Božijim mjerilima. Postoji samo jedno mjerilo prema kome se određuju vrijednosti i sa kojim se zna prednost jednog u odnosu na drugog čovjeka: to je bogobojaznost ili svijest o Uzvišenom Bogu, iz koje proističe čovjekova spremnost da izvršava ono što On zapovijeda, a kloni se Njegovih zabrana. Također, naglašeno je da podijeljenost ljudi na različite narode, nacije i plemena ima za cilj međusobno upoznavanje i saradnju na planu općeg dobra. Dakle, cilj ove podjele nije ratovanje, sukobljavanje i ubijanje, već život u miru, harmoniji i međusobnoj suradnji. Ovo je izuzetno važno, naročito danas, kada smo svjedoci mnogih ratova i sukoba u čijoj pozadini je želja da jedna nacija dominira nad drugim nacijama ili da jedan narod ekploatiše dobra i resurse drugih naroda.

KONTAKT

Bilmišće, Zenica 72000

Centrala: +387 (0)32 402 919

Dekanat: +387 (0)32 245 434

Studentska: +387 (0)32 243 392

Fax: +387 (0)32 402 919

info.ipf@unze.ba

 

 

LOKACIJA

Islamski pedagoški fakultet

en_USEN