032 402-919 info.ipf@unze.ba

U srijedu 13. decembra 2017. godine u zvaničnoj posjeti Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici bila je delagacija Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu. U delegaciji Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu bili su: prof. dr. Mahmut Salihoglu, izaslanik dekana Fakulteta, prof. dr. Ahmet Temel, prodekan za međunarodnu saradnju i koordinator za Mevlana projekat Univerziteta u Istanbulu, te prof. dr. Elif Tokay, koordinatorica Erasmus programa Univerziteta u Istanbulu.

Domaćini delegaciji na Fakultetu bili su prof. dr. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, prof. dr. Izet Pehlić, prodekan za naučnoistraživački rad i prof. dr. Safvet Halilović, šef Odsjeka za islamsku vjeronauku.

Najprije je upriličen svečani prijem delegacije kojem su pored domaćina prisustvovali šefovi odsjeka i katedri za koje je Fakultet matičan. Gosti su temljitije upoznati s našim Fakuletom i bliskije nas upoznali s Teološkim fakultetom Univerziteta u Istanbulu. Razgovaralo se o mogućnostima saradnje

Nakon toga, delegacija s domaćinima otišla je na prijem kod rektora Univerziteta u Zenici prof. dr. Damira Kukića. Razgovaralo se o potpisivanju sporazuma o saradnji između Univerziteta u Istanbulu i Univerziteta u Zenici, te mogućim modalitetima i vidovima saradnje. Pokrenuta je procedura za potpisivanje protokola o saradnji.

Nakon posjete Rektoratu Univerziteta u Zenici upriličeno je obraćanje delegacije Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu studentima Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici.

U poslijepodnevnim satima upriličen je i prijem u u Uredu muftije zeničkog. Na sastanku muftija zenički predstavnike Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu upoznao je o radu i aktivnostima Muftijstva zeničkog, a na sastanku je razgovarano i o saradnji Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici i Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu.

Ovom posjetom delagacije Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu otvorena je mogućnost buduće saradnje između Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici i Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu, te pokrenuta procedura potpisivanja sporazuma o saradnji Univerziteta u Istanbulu i Univerziteta u Zenici.

Inače, posjeta delegacije Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu odgovor je na posjetu delegacije Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici i Teološkom fakultetu Univerziteta u Istanbulu s početka novembra mjeseca.

Posjeta delegacije Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu je nesvakidašnji događaj na našem Fakultetu. Bio je to izuzetno bliski prijateljski, srdačni, bratski susret.

en_USEN