Na poziv prodekana za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad, prof. dr. Ahmeta Temela, u četvrtak, 4. oktobra 2018. godine, prof. dr. Safvet Halilović, redovni profesor Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, bio je gost-predavač na Teološkom fakultetu (İlahiyat Fakültesi) u Istanbulu. Teološki fakultet je članica Univerziteta u Istanbulu (İstanbul Üniversitesi) sa kojim je Islamski pedagoški fakultet u Zenici potpisao Protokol o saradnji u februaru 2018. godine. Inače, Univerzitet u Istanbulu je poznata i svjetski renomirana obrazovna institucija, na kojoj studira preko 250.000 studenata.

Predavanje na temu Značaj i perspeketive kur'anske antropologije održano je na arapskom jeziku u amfiteatru Teološkog fakulteta za polaznike studijske grupe na arapskom i engleskom jeziku. Pored studenata dodiplomskog studija, izlaganju profesora Halilovića prisustvovali su i magistranti, doktoranti te dio asistenata i profesora Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu.

Iako je bilo predviđeno predavanje konferencijskog tipa, zainteresiranost prisutnih za predmetnu temu učinila je da susret sa profesorom Halilovićem potraje puna dva sata. Ovakav interes za temu umnogome objašnjava i činjenica da je kur'anska antropologija naučno područje kojim se, prema našim saznanjima, dosad niko nije detaljno bavio u domenu islamskih teoloških disciplina.

Podatak da su prisutni studenti turskog govornog backgrounda odabrali studij teologije na arapskom jeziku a ne na maternjem, zatim pomno praćenje dinamičnog izlaganja profesora Halilovića na tečnom arapskom i popratna pitanja i diskusija pokazuju, između ostalog, njihov respekt prema arapskom jeziku na kojem su objavljeni sveti tekstovi islama i na kojem su napisana najvažnija djela iz raznih islamskih disciplina.

Profesor Halilović je tokom predavanja citirao nekoliko tematski referentnih izjava Alije Izetbegovića, što je, imajući u vidu uvažavanje lika i djela rahmetli predsjednika od strane turskog naroda,  posebno dojmilo auditorij.

Nakon predavanja upriličeno je zajedničko fotografisanje dijela prisutnih sa profesorom  Halilovićem, te druženje u kabinetu prof. dr. Mahmuta Alptekina, prodekana za nastavu na spomenutom fakultetu. U prijatnom druženju pristuni su pokazali veliku pažnju i zainteresiranost da posjete našu zemlju s kojom, inače, imaju višestoljetnu historijsku, kulturnu i vjersku povezanost. U pratnji profesora Halilovića je bio i mr. Muamer Neimarlija, viši asistent Islamskog pedagoškog fakulteta.

Ovim činom ozvaničen je i formalni početak međuinstitucionalne saradnje Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici i Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu.

Koliko je ova posjeta značajna govori i iscrpan tekst koji je objavljen na službenoj stranici Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu, koji se može pogledati na sljedećem linku: http://ilahiyat.istanbul.edu.tr/tr/haber/prof-dr-safvet-halilovic-kuran-antropolojisi-hakkinda-konferans-verdi-6700380066007000300061004D0046004D00390077003100.

 

KONTAKT

Prof. Juraja Neidharta

Centrala: +387 (0)32 402 919

Dekanat: +387 (0)32 245 434

Studentska: +387 (0)32 243 392

Fax: +387 (0)32 402 919

info.ipf@unze.ba

 

 

LOKACIJA

Islamski pedagoški fakultet