U organizaciji livanjskog Odbora za međureligijsku saradnju (OMS), koji djeluje pri MRVBiH, sinoć je u Domu kulture održan koncert duhovne muzike.

Nastupili su: Hor Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice, Oktet Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog iz Foče i Veliki župni zbor Sv. Nikole Tavelića iz Tomislavgrada. Ovaj kulturno-vjerski događaj rezultat je saradnje predstavnika vjerskih zajednica i crkvi te potvrda da se može zajednički raditi, širiti krug poznanstava, povjerenja, uzajamnog poštovanja i tolerancije između pripadnika različitih religijskih grupa, što doprinosi međureligijskom dijalogu, kao nezaobilaznoj potrebi u našoj zemlji, poruka je organizatora i domaćina ovog jedinstvenog kulturnog događaja, priređenog u preduskršnje blagdane.

Prisutne su pozdravili predsjednik i članovi OMS Livno, livanjski paroh Predrag Crepulja, Ismail ef. Mehtić i fra Ivan Pilić, sva trojica govoreći o značaju rada OMS-a, kao jednog od njih 15 u MRVBiH.

– Kad je čovjek ohol, on je kao zelen klas, uspravan, a nezreo, a kad duhovno izraste, on se savije kao zreo klas, jer je tada više učen i bogobojazniji. I ovo naše druženje je znak bogobojaznosti i vjere u Boga – kazao je ef. Mehtić, dok je fra Pilić naglasio da ”svi u BiH kao zajedničkoj domovini imamo zajedničke probleme i potrebu pristupa bratu u potrebi bez obzira na vjeru“.

O značaju MRV-a govorili su i paroh Crepulja i koordinator MRV-a za Livno, Hrvoje Vranješ, koji su ukazali da je međureligijski dijalog, ne samo potreban, već i moguć, što i ovakve manifestacije pokazuju. A posebno emotivno o počecima rada OMS Livno govorio je njegov tajnik Dinko Periša, prisjećajući se prvih zajedničkih poratnih molitvi pravoslavaca i katolika u Livnu, propraćenih ezanima s obližnjih džamija s čijim imamom Edinom ef. Jašarevićem i džematlijama su i oformili odbor koji vode.

(Izvor: www.avaz.ba)

Arhive

KONTAKT

Prof. Juraja Neidharta

Centrala: +387 (0)32 402 919

Dekanat: +387 (0)32 245 434

Studentska: +387 (0)32 243 392

Fax: +387 (0)32 402 919

info@ipf.unze.ba

 

 

LOKACIJA

Islamski pedagoški fakultet